Farväl, Columbus och fem noveller

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Farväl, Columus är titeln på den korta roman som inleder Philip Roths debutbok, vilken belönades med National Book Award 1960. Genomskådande spirituell och intelligent och ibland rörande skildrar Roth den unge Neil Klugmans korta sommar av lycka tillsammans med Brenda Patimkin, dotter till Patimkins Köksinredningar i Newark. Denna ömsinta skildring av den första kärleken är också en inträngande verklighetsstudie. Brenda hör med all sin charm och sina ungdomliga revoltförsök hemma i en nyrik borgerlighet som hon inte kan komma ifrån. Och förälskelsen får ett slut som på en gång är bitterljuvt, ironiskt och komiskt. Avskedet till Columbus blir också ett avsked till ungdomens ljuva plåga och lycka.

Även de kortare novellerna i Roths bok skildrar sidor av amerikansk judisk verklighet. Skildringen kan vara satirisk med en orolig underton som i "Judarnas omvändelse", berättelsen om den uppkäftige lille tvivlaren Ozzie som kommer i konflikt med sin stränge rabbin. Eller skildringen kan vara djupt allvarlig och patetisk som i "Trons försvarare", där sergeant Marx, veteran från andra världskriget ställs inför det samvetsproblemet om han skall låta rekryten Grossbart parasitera på Marx lojalitet mot andra judar. Ännu häftigare formuleras lojalitetsproblemet i "Eli, fanatikern", där en välanpassad och religiöst frigjord ung advokat får en avgörande upplevelse av den judiska traditionen och lidandeshistorien vid mötet med en europeisk flykting, en ortodox fanatiker i skägg, öronlockar, lång svart rock och slokhatt.

Redan med debuten Farväl, Columbus kom den tjugonioårige Philip Roth att räknas som en av Amerikas intressantaste och mest begåvade prosaister. Han är en klarsynt observatör av modern amerikansk verklighet, han är på en gång besk, snabb och öm. Hans mognad och skarpa blick är imponerande, hans värme och medkänsla engagerande och hans dialog träffsäker - allt detta gör honom till ett stort löfte inom den aktuella amerikanska litteraturen.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

203

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk