Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Burgers dotter

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Rosa Burger, 2y år, är den enda överlevande i sin familj. Föräldrarna var båda kommunister och deras oavbrutna kamp mot förtycket av de svarta i Sydafrika har också präglat Rosas liv. Nu är föräldrarna döda och hon måsta skapa sig en egen tillvaro, hitta en egen identitet.
Rosas förste älskare är en besökande svensk men passlagarna hindrar henne att följa honom utomlands. Hon börjar känna sig som en fånge, också i omvärldens förväntningar på henne, den store Burgers dotter.
Hon utvecklar till slut ett pass och reser till Frankrike där hon uppsöker faderns första hustru, som lever på Rivieran. Här möter hon en värld av gigolos, soldyrkare och mondana salongsfilosofer. Hon dras till deras behagliga, sensuella livsform och förälskar sig i en intellektuell parisare. Hon kan nu besluta sig för att stanna, att gå i exil.
På ett tillfälligt besök i London träffar hon så en barndomsvän, en ung svart man, militant i den antirasistiska frihetskampen. I en ursinnig attack konfronterar han henne än en gång med den sydafrikanska verkligheten, med hennes eget politiska arv. Och Rosa Burger ställs inför ett avgörande val.
Nadine Gordimer räknas till de stora prosakonstnärerna i vår tid. Hon är sydafrikanska och hennes böcker tar nästan alltid upp situationen i hemlandet, med dess rasförtryck och växande motsättningar. Men Nadine Gordimer är ingen okomplicerad agitator, hon intresserar sig främst för människorna och deras drivkrafter. I romaner som "Bevararen" (på svenska 1975) och "Hedersgästen" (1977) har hon visat sin stora människokunskap och hennes prosa är på en gång precis och raffinerad.

(baksidestext)

- - -


Rosa Burger är en 17-årig, vit sydafrikanska som oväntat mister sina föräldrar. Nu måste hon skapa sig en egen tillvaro, hitta en egen identitet. Hon skaffar sig ett pass och reser till Europa. På ett tillfälligt besök i London träffar hon en barndomsvän, en ung svart man som är militant i den antirasistiska frihetskampen. I en ursinnig attack konfronterar han henne med den sydafrikanska verkligheten och med hennes eget politiska arv. Och Rosa Burger ställs inför ett avgörande val.

"Burgers dotter" är en av fjorton utgåvor i serien ”Kvinnliga Nobelpristagare i litteratur”.

(Bonnier)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

325

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

446

Förlag

Språk