Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vinterviken

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det hela börjar de sista dagarna på sommarlovet då John-John och bästa kompisen Sluggo stjäl en kajak och paddlar över Vinterviken mot de fina villorna i Bromma. Där räddar de en liten flicka från att drunkna, och John-John får träffa hennes syster Elisabeth. Den vackraste tjej han någonsin sett. Detta är upptakten till en kaotisk historia som är precis så häftig och osannolik som livet självt. John-John brottas för att få fotfäste i tillvaron, att få grepp om sina känslor, sin kreativitet och sin ilska. Han älskar Elisabeth, hatar sin mammas sambo och längtar efter sin pappa. Han spelar teater, boxas och skriver. Han tampas med en bästis som plötsligt sviker och blir skinhead. Och ständigt frågar han sig; "Vad är rätt?", "Vad är vänskap?", "Vad är kärlek?". Det handlar om våld, sex och starka känslor i en brutal skildring av storstadslivet våldsamma verklighet. Mats Wahl är en av våra stora författare och har genom åren blivit läst och älskad av oändligt många. "Vinterviken" har hunnit bli en modern klassiker, som nådde ut till en ännu större publik då den filmatiserades för ett antal år sedan.

(Bonnier Carlsen)


- - -

Mats Wahls prisbelönta klassiker Vinterviken får läsaren att fundera på livet, kärleken, vänskap och svek. John-John möter kärleken och en helt annan värld på andra sidan vattnet från Vinterviken. Hans kompis Sluggo vill utnyttja tillfället att göra inbrott i den lyxiga Brommavillan de får tillfälle att se från insidan och John-John ställs inför ett jobbigt beslut. Belönad med Augustpriset 1993.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Bröder & Systrar, känner ni Vinterviken? Känner ni vågorna och vattnet mellan Aspudden och Bromma, känner ni böljorna, Bröder & Systrar, känner ni svallet mot stranden, rasslet av strandgruset, vinden i vassen och ett slående segel en högsommardag?
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

316

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

366

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

286

Språk