Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den engelske patienten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I det sönderbombade nunneklostret San Girolamo i bergen norr om Florens befinner sig i slutskedet av andra världskriget den unga, kanadensiska sjuksköterskan Hana. Klostret utgjorde den tyska arméns sista fäste och har därefter fungerat som sjukhus för sårade soldater, men nu finns bara en patient kvar - den engelske patienten. Han är svårt brännskadad och kan inte flyttas och Hana har ensam stannat kvar för att vårda honom. Till klostret kommer en dag David Caravaggio, en man som Hana känner sedan barndomen, och Kip, en ung sikh som är utsänd för att rensa området från minor.
Hana och de tre männen berättar sina historier, avslöjar sitt förflutna för varandra. I centrum står den engelske patienten, som efter kvällens morfindos beskriver forskningsexpeditioner i öknen och sin dramatiska kärlekshistoria med hustrun till en kollega. Men är han trovärdig? Plötsligt uppstår nya frågor. Är han hjälte eller spion, offer eller mördare?
På en suggestiv, poetisk prosa berättar Michael Ondaatje om fyra människor som förlorat sina rötter, som lever långt från den plats där de föddes. Människor som ett brutalt krig fört samman och som för att överleva tvingas anpassa sig till nuet.
Michael Ondaatje belönades 1992 med det prestigefyllda engelska Booker-priset för romanen Den engelske patienten.

(baksidestext)

- - -


Slutskedet av andra världskriget. I en sönderbombad villa norr om Florens vårdas en engelsktalande namnlös man, brännskadad till oigenkännlighet efter en flygolycka, av sjuksköterskan Hana. En dag anländer den stympade Caravaggio som känner Hana sedan barndomen, och Kip, en indisk sappör, utsänd för att rensa området från minor. I samtalen mellan dem blottas brottstycken av deras liv, stukade av krig och förlust.

Men vem är egentligen den engelske patienten? Ju mer han minns tiden före olyckan desto mer tvivelaktig framstår han. En äldre utgåva av Herodotos Historia fylld av kartor, dagboksanteckningar och texter på olika på språk utgör den enda ledtråden till hans förflutna.

Den engelske patienten är en storslagen berättelse om minne, kärlek och krig som dröjer sig kvar hos läsaren. Romanen belönades med Bookerpriset och utsågs sommaren 2018 till den bästa av alla de romaner som vunnit i prisets femtioåriga historia.

(Natur & Kultur)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Hon reser sig upp i trädgården där hon har arbetat och tittar bort i fjärran. Hon har märkt ett omslag i vädret. Så kommer ännu en häftig vindstöt, en böjning av ljud i luften, och de höga cypresserna vaja. Hon vänder och går uppför kullen mot huset, kliver över en låg mur, känner de första regndropparna mot sina bara armar. Hon går tvärsöver loggian och stiger snabbt in i huset.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

310

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

315

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk