Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Odile försvinner

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Odile är arton år. Hon bor i Lausanne med sin pappa som mest sitter instängd på sitt rum och författar, sin mamma som spelar bridge och sin bror Bob som hon håller av. En dag är Odile försvunnen... men till Bob har hon skrivit ett brev. Mellan raderna läser han att hon tänker begå självmord och han förstår att det skall ske i Paris, där det är lätt att försvinna. Han beger sig dit för att hindra henne och han finner spår av henne - i en källarlokal vid Boulevard Saint-Germain, ett hotell vid Gare de Lyon, ett hyresrum på Rue Mouffetard - alltjämt vid liv men ständigt gäckande.
Vad ligger bakom hennes flykt - från hemmet och från livet? Spänningen får nya valörer när berättelsen koncentreras på Odile själv och man får följa hennes vilsna strövtåg i nattvärldens Paris, sökande efter mänsklig kontakt medan hon stålsätter sig för det slutliga steget. Upplösningen kommer, oundviklig, dramatisk, kanske lite löjlig - en annan än den hon själv avsett. Det är verkligheten som klappar på porten.

Odile försvinner är berättelsen om en liten självupptagen människa som kanske går mot ett öde mycket bättre än det hon synes förtjäna - ännu ett av dessa mästaren Simenons iskallt avslöjande och ömt medlidsamma porträtt av en kvinnovarelse, som på samma gång attraherar och repellerar. Skildringen av Paris i strålande höst, av livet på kajer och boulevarder, kvartersrestauranger och nattklubbar, ger en pulserande bakgrund till den ungdomligt tjusande melankoli som är grundtonen i Odiles väsen och i hela romanen.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

174

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

168

Förlag

Språk

Översättare