Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vägen från Stormskäret

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Med Vägen från Stormskäret avslutas romansviten om fiskarhustrun Maja. Sedan mannen Janne blev borta bland isarna en mörk senhöstnatt lever hon ensam på skäret med sina barn. Ensam fullföljer hon Jannes och sin gemensamma kamp med havet och tvingar det att ge henne bärgning genom fisket i skötbåt och tung rodd bitti och sent. Sönerna hjälper henne så långt deras krafter står bi.
Småningom växer sönerna upp och blir vuxna karlar med hustrur och egna barn. Också döttrarna flyger ur boet, och senare barnbarnen som hon skött och fäst sig vid.
Hela Majas liv har varit en seg förtröstan på arbetet och kärleken som byggstenar i tillvaron - hur ont hon än slitit har hon förlitat sig på kraften i guds ord och senare, under de ensamma åren, på Jannes osynliga och kärleksfulla närvaro.

Vägen från Stormskäret är ett gripande slutackord i Majasviten, en hyllning till den enkla styrkan hos den som kravlöst tar emot vad varje dag ger av ljus glädje eller tung sorg.

Bo Magnusson skriver i Eskilstuna-Kuriren om Anni-Blomqvists prosa: »Att läsa Anni Blomqvist renar hjärta och njurar, öppnar sinnena för elementära glädjeämnen bortom civilisationens inflatoriska bråte av konstlade njutningar. Hennes böcker har ungefär samma verkan som en riktig naturupplevelse: den renar oss till vad vi i bästa fall är - enkla människor med förmåga att ta emot och vara på vad livet enklast och renast bjuder.»

(baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Tiden låter sig inte hejdas av dödens framfart. Den stannar heller inte och väntar på dem som med blytunga fötter och sönderkrossade hjärtan måste kämpa sig över det väldiga tomrum som dödens slag lämnade efter sig.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

173

Språk

Utgivningstid

Sidantal

178

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ilmestynyt myös Tammen isotekstiset -sarjassa 1993

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket