Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vägen från Stormskäret

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Med Vägen från Stormskäret avslutas romansviten om fiskarhustrun Maja. Sedan mannen Janne blev borta bland isarna en mörk senhöstnatt lever hon ensam på skäret med sina barn. Ensam fullföljer hon Jannes och sin gemensamma kamp med havet och tvingar det att ge henne bärgning genom fisket i skötbåt och tung rodd bitti och sent. Sönerna hjälper henne så långt deras krafter står bi.
Småningom växer sönerna upp och blir vuxna karlar med hustrur och egna barn. Också döttrarna flyger ur boet, och senare barnbarnen som hon skött och fäst sig vid.
Hela Majas liv har varit en seg förtröstan på arbetet och kärleken som byggstenar i tillvaron - hur ont hon än slitit har hon förlitat sig på kraften i guds ord och senare, under de ensamma åren, på Jannes osynliga och kärleksfulla närvaro.

Vägen från Stormskäret är ett gripande slutackord i Majasviten, en hyllning till den enkla styrkan hos den som kravlöst tar emot vad varje dag ger av ljus glädje eller tung sorg.

Bo Magnusson skriver i Eskilstuna-Kuriren om Anni-Blomqvists prosa: »Att läsa Anni Blomqvist renar hjärta och njurar, öppnar sinnena för elementära glädjeämnen bortom civilisationens inflatoriska bråte av konstlade njutningar. Hennes böcker har ungefär samma verkan som en riktig naturupplevelse: den renar oss till vad vi i bästa fall är - enkla människor med förmåga att ta emot och vara på vad livet enklast och renast bjuder.»

(baksidestext)
Ämnen och teman
Huvudpersoner
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Ämnesordskedjor
Originalspråk
Textutdrag
Tiden låter sig inte hejdas av dödens framfart. Den stannar heller inte och väntar på dem som med blytunga fötter och sönderkrossade hjärtan måste kämpa sig över det väldiga tomrum som dödens slag lämnade efter sig.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
173
Språk
Utgivningstid
Sidantal
178
Förlag
Språk
Översättare
Lisätietoja
Ilmestynyt myös Tammen isotekstiset -sarjassa 1993
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Språk
Ingår i samlingsverket