Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den vackra fru Seidenman

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Cigarettetuiet blev hennes olycka. Hade det inte varit för det hade Irma Seidenman blivit släppt av Gestapo meddetsamma. Ingen kunde se på hennes öron att hon var judinna, som rasteoretikerna i Berlin menade.
Det är Warszawa under den tyska ockupationen. Judeförföljelsen är hämningslös. Fru Seidenman har lyckats klara sig, ända tills hon anges av den vackre Lolo. Men hon har vänner: den unge Pawłek som dyrkar henne i hemlighet, hans skolkamrat Heino Fichtelbaum som återvänder till det brinnande gettot, den rike skräddaren Kujawski som i hemlighet stöder motståndsrörelsen, banditen Suchowiak som smugglar ut judar ur gettot, och många fler.
Om dessa och om räddningen av fru Seidenman handlar Andrzej Szczypiorskis roman som är en bred fresk över det polska folkets öde under nazist- och kommuniststyre.
Den vackra fru Seidenman betraktas som en av de viktigaste polska romanerna från efterkrigstiden. Denna spännande och ironiska kommentar till livet under totalitärt förtryck har rönt stor uppmärksamhet och under långa perioder varit högt placerad på bestsellerlistorna.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

248

Förlag

Språk

Översättare