Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Diktatur

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Genom att hålla statens utgifter nere har diktatorn Porsirio Diaz snabbt sanerat Mexikos ruttna finanser - statistiken visar en civilisation och en ekonomisk blomstring som man inte trott möjlig.
I "Diktatur" avslöjar B. Traven spelet bakom kulisserna: hur tjänstemännens dåliga löner tvingar dem att pressa indianerna till sista blodsdroppen för att utverka de biinkomster de egentligen lever på och som alla räknar med. Indianerna ute i byarna lever på en omänskligt låg nivå och det ligger i ämbetsmännens intresse att hålla dem där. Visserligen skryter statistiken om skolor i varje by - men kan inte indianerna läsa, kan de inte heller opponera sig mot vad deras förtryckare kallar "statliga förordningar" och man kan lätt få dem att teckna slavarbetskontrakt vars innebörd de inte förstår.
Men en dag är måttet rågat - en kniv susar tätt förbi huvudet på en av utsugarna. Det är dags för honom att ta sig i akt.
Grymheten och korruptionen i en diktaturstat har sällan fångats säkrare än i "Diktatur", som är den andra delen i serien om indianernas liv under Porsirio Diaz diktatur. Den första är "Kärran" som handlar om en indianpojkes uppväxt och utveckling till man.

(baksidestext, Folket i bild 1970)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

318

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.: Folket i bild, 1970

Utgivningstid

Sidantal

234

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Suomennos perustuu engl. laitokseen Government.

Första publikation

ja

Språk