Smärtan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Med utgångspunkt i sina anteckningsböcker - de legendariska krigsdagböckerna - berättar Marguerite Duras en rad historier om kriget. Om en kvinna som väntar på en deporterad make, om segrarnas svåra val.

Innehåll:

Albert på Les Capitales
Aurelia Paris
Den avbrutna nässlan
Milissoldaten Ter
Monsieur X, här kallad Pierre Rabier
Smärtan
När Marguerite Duras återfann den glömda, fyrtio år gamla dagbok som utgör huvuddelen av Smärtan, skrev hon: "Smärtan är något av det viktigaste i mitt liv. Jag befann mig inför en text... i jämförelse med vilken litteraturen fick mig att skämmas."
Dagboken spegalr några vårveckor 1945, under Paris befrielse. Den unga Marguerite väntar, som så många andra, på ett livstecken från sin sedan sex år deporterade make. Dag ut och dag in går hon till Orsay-stationen och ser vagnlaster med sårade krigsfångar komma in, skaffar sig förbjudna upplysningar, inregistrerar återvändandets kluvna stämning av jubel och tragedi.
Robert L. kommer till sist, dramatiskt räddad från Dachau-lägret av Marguerites kamrater inom motståndsrörelsen, bl a Mitterrand. I sällsynt intensiva närbilder skildrar Duras hus den dödssjuke Robert L. långsamt vänder tillbaka till livet.

De fem övriga berättelserna är utformade som anekdoter. I centrum står varje gång ett mänskligt öde, och Duras blottlägger, i konkreta och skakande scener, de drifter som vaknar i krigets spår, inte misnt hos motsåndskämparna; torteraren Thérèses lust och vånda ("Thérèse, det är jag", skriver hon), angivaren Ters förföriska oskuld. Sakligheten bränner och chockerar, men så rör sig Smärtan också vibrerande nära en erfarenhet omöjlig att uttrycka i ord. Den erfarenheten, den smärtan tycks vara grundstenen till Duras egenartade litterära verk, som så många lärt känna i Älskaren.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Utgivningstid

Sidantal

166

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

189

Språk

Översättare

Lisätietoja

Modernista: 2011.