Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Historiens förfärande skönhet

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Augusti 1968, det år då uppror äger rum och slås ned. I Riga stöter en ung flicka med skrivardrömmar samman med en ung judisk skulptör. Deras kärlek kompliceras: han riskerar att skickas som soldat till ett Tjeckoslovakien som ockuperats av sovjetiska trupper.
Romanen berättar om livet i Baltikum 1968 då man började kunna skönja de första tecknen på Sovjetimperiets sönderfall. Det är ett samhälle som präglas av förtryck och utsugning, förnedrande besök på passbyråer, landsbygdens förstörelse, censur, telefonavlyssning och tvångsinkallelser.
På en intensivt lyrisk prosa med sällsynt betvingande kraft beskriver Viivi Luik människans andliga avståndstagande från alla slags manipulation. (Baksidestext)
Personer, aktörer
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Mot kvällen välver sig himlen högre och antar sin verkliga form, Den blir kupol och valv. Täcker krigskommissariaten, milisstationerna och passkontoren med en märklig och hotfull självklarhet. Den som vistas under detta valv har ingen väg bort.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
219
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk