Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Farväl till vapnen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Boken utspelas under första världskriget och blev en av Hemingways stora romansuccéer. Den helt unge amerikanen Frederic Henry – med uppenbara drag av Hemingway själv – tar värvning som frivillig. Han får rangen löjtnant och placeras som ambulansförare vid fronten i norra Italien. Det är där italienarna kämpar för att hålla stången mot de anfallande betydligt bättre rustade österrikarna och tyskarna – och de lyckas inget vidare. I nyöversättning och med ett initierat efterord av Christian Ekvall.

(Bakhåll)
Farväl till vapnen var den bok som i ett slag förde Ernest Hemingway till främsta ledet av amerikanska författare. Den bildade också upptakten till den serie av mästerverk som renderade honom nobelpriset 1954.
Denna glödande kärlekshistoria mellan en amerikansk frivillig och en engelsk sjuksköterska utspelas mot bakgrund av de snöpliga och blodiska striderna på den italiensk-österrikiska fronten under första världskriget. Den stil som är så typisk för Hemingway – knapp, saklig, osentimental med en myllrande rikedom av upplevelser och intryck – finns redan här fullt utbildad.
Farväl till vapnen ger oss en inblick i hur kriget påverkar den enskilda individen. De problem som den berör är eviga och oföränderliga och kan därför inte upphöra att engagera människor överallt och i alla tider.
(Baksidestext)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Sent på sommaren det året bodde vi i ett hus i en by, från vilken man hade utsikt över floden och över slätten fram till bergen. På flodens strand låg kiselstenar och rullstenar torra och vita i solen, och vattnet var klart och flöt snabbt och blått i strömfårorna. Trupper gick förbi huset och nedför vägen, och dammet som de rev upp lade sig på trädens löv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

292

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1932. - Första upplaga i denna version 2014

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

312

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Forum 1947.

Muu tekijä