Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Höstbal

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

»Så länge pengar finns kan man inte bortse från dem», säger Theo, sexfixerad svartabörshaj och småskum dörrvakt med egen illegal pistol på krogen Stubbtuppen i Mustamäe, en av Tallinns nybyggda förorter. I höghusen på Mustamäe bor också den nyskilde Eero, poet och till sin egen besvikelse tämligen oläst. Där finns den misantropiske frisören August Kask, som dagligen invärtes avrättar fyllon och lösdrivare och upprättar statistik över världens samlade bedrövelser. Där finns den programmatiskt nöjde arkitekten Maurer, en av dem som projekterat betongstaden; men det är inte Mustamäe han drömmer om för sig och sina älskarinnor. Och där lever också den frånskilda Laura med sin nyfikne, busringande lille son Peeter. Med en påse godis och en butelj sherry inom räckhåll försjunker hon storögt i den engelska TV-serien om den noble Cunningham med dess alltmer märkliga förvecklingar.

Höstbal är med sina många parallellhandlingar ett generöst tilltaget titthål in i vårt okända grannland Estland, in bakom de officiella slagorden, en spegel av gräsrotslivet på andra sidan Östersjön/Västerhavet, med många överraskande bilder och belysningar. »Under sker och öden korsas ej...» säger diktaren Viivi Luik. Här korsas de, trots allt, till slut...

Mati Unt (f. 1944), romanförfattare och dramaturg, är i sitt hemland känd också som engagerad samhällsdebattör med internationell utblick. Med Höstbal, en roman som redan väckt uppståndelse i Finland och just nu är under översättning till engelska, presenteras han f.f.g. för svensk publik.

(baksidestext)

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Något skulle hända.
Det här året som alla andra fanns det gott om tecken och omen för den som hade ögonen med sig. Hösten var ovanligt rik på svamp, så mycket stensopp hade man inte sett på länge.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

scener ur livet i staden : roman

Utgivningstid

Sidantal

224

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

190

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk