Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Watt

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Samuel Beckett, en av efterkrigstidens mest inflytelserika författare, är irländare till börden. Han bosatte sig före andra världskriget i Frankrike, slöt sig till motståndsrörelsen och höll sig 1942-44 gömd i Rhônedalen där han skrev WATT »för att komma bort från krig och ockupation».
Romanen utspelas på Irland och är den sista Beckett skrev på engelska.
Watt är en medelålders man, lång och knotig, med rött gråsprängt hår, stor röd näsa och utstående öron. Han pratar för sig själv och lyssnar till de röster som ständigt viskar till honom. Romanen skildrar hur Watt lämnar staden (Dublin?) för att söka upp den mystiske mr Knott och ta anställning som betjänt i hans hus. Men Watt upptäcker att han bara är en i raden av ett oändligt antal betjänter, hans tid är utmätt. Watt måste lämna gården och försvinner till slut lika gåtfullt som han dök upp.
Watt har en realistisk inramning, men är i första hand en matafysisk allegori. I Watt möter vi den tragikomiske hjälte som skulle utvecklas alltmer i Becketts stora romancykel Molloy – Malone dör – Den onämbare – Hur det är. Men Watt har som ingen av de senare romanerna en uppsluppen, nästan spexig humor och en genomförd, konkret handling. Det gör boken till en av Becketts mest lättillgängliga. Samtidigt fungerar den som en utmärkt introduktion till ett stort författarskap, ett av de märkligaste i den moderna litteraturen.
(baksidestext, Gebers 1965)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

254

Förlag

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

326

Språk

Översättare