Kärlek, vänskap, hat

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Alice Munro har vid sidan av Margaret Atwood blivit en av Kanadas mest älskade författare och är översatt till många språk. Så har hennes senaste novellsamling också blivit en storsäljare som fått flera litterära utmärkelser.

De nio novellerna i Kärlek, vänskap, hat handlar alla om relationer. Alice Munro gör upp med äktenskapet och drömmen om tvåsamhet i sina isande briljanta porträtt av kvinnor som råkar hamna i förhållanden de sedan får betala dyrt för. "Livet låter sig inte bestämmas, det avgörande ögonblicket kan komma när som helst", menar Munro, vars noveller beskrivits som moderna klassiker i Tjechovs anda men med ett stänk magisk realism.
(Wahlström & Widstrand)
Pocketutgåva. Nobel-pris 2013. Alice Munros böcker älskas av läsare och kritiker över hela världen. Hon har belönats med flera litterära utmärkelser, sommaren 2009 fick hon Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.
I Alice Munros noveller är det kvinnorna som står i centrum. Berättelserna i Kärlek Vänskap Hat handlar om drömmar och ambitioner, om kärlek och otrohet, och om det pris kvinnor får betala för att leva livet på sina egna villkor.

Alice Munro är även aktuell på svenska med boken Nära hem. Hennes senaste bok, För mycket lycka, utkommer våren 2010. Alice Munro bor i Kanada.

"Alice Munro är mest känd som novellförfattare, och hon fyller varje berättelse med mer djup, vishet och precision än de flesta romanförfattare lyckas med på en hel livstid. Att läsa Alice Munro är att lära sig någonting man aldrig tänkt på förut."
ur motiveringen till Man Booker International Prize.
Queenie, en yppig småstadsskönhet, rymmer sin väg med en gammal man, beredd att utstå hans tyranniska nycker för ett bättre liv.

Johanna, en hedersam hushållerska, offrar en trygg framtid för att söka kärleken hos en bedagad och desillusionerad playboy.

Fiona, en elegant överklasskvinna, är gift med en man som bedragit henne i alla år. Drabbad av Alzheimer tycks hon nu utkräva en raffinerad hämnd...

De nio kvinnorna i Alice Munros noveller är alla olika - till ålder, utseende, bakgrund och framtid. Men ett har de gemensamt: längtan efter kärlek. Och tron på att den ska frälsa dem från allt.

I sin senaste prisbelönta novellsamlin gör Alice Munro upp med äktenskapet och drömmen om tvåsamhet i isande briljanta porträtt av kvinnor som råkar hamna i förhållanden de sedan får betala dyrt för. Det är noveller som var och en i sin komplexitet, sin mänsklighet och sin bedrägliga vardaglighet rymmer ett helt liv. Ett mästerverk i det mindre formatet från en av Kanadas främsta författare.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

noveller

Utgivningstid

Sidantal

306

Språk

Översättare