Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Malone dör

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
»Dessa fruktansvärda och fruktansvärt sköna texter», säger Bengt Holmqvist om Samuel Becketts monologromaner av vilka Molloy och Malone dör nu föreligger på svenska. Med den stora konstens befriande tragik har Beckett skapat sin sällsamma värld av människospillror som i molande grådager inväntar sin slutliga förintelse och med ändlösa monologer söker hålla sin ångest från livet. Malone, krymplingen som aldrig lämnar sin säng, skriver i en anteckningsbok ner allt som korsar hans hjärna i febril oro att orden skall ta slut och den eviga tystnaden ta vid. Men i sin död anar han sin födelse till en okänd verklighet.
(ur baksidestext, Schildts 1961)
Originalspråk
Textutdrag
”Snart är jag i alla fall äntligen alldeles död. Nästa månad kanske. Det blir så fall i april eller maj. För vi har inte hunnit långt på året ännu, tusen små tecken säger mig det. Kanske jag misstar mig, kanske jag överlever midsommar och till och med fjortonde juli, frihetens dag.”
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
183
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk
Utgivningstid
Sidantal
176
Förlag
Språk
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Ingår i samlingsverket
Originalverk