Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Michael Kohlhaas

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En klassikerpärla i nyöversättning av Erik Ågren: den otäcka berättelsen om hästhandlaren Michael Kohlhaas som blir lurad och bedragen av en maktfullkomlig furste. Kohlhaas bestämmer sig för att ta lagen i egna händer och ge igen. Det är med andra ord en hämndhistoria, en ryslig hämndhistoria, med en hämndhistorias alla inslag av våld och övervåld.
(Bakhåll)
”Kleists Michael Kohlhaas är skildringen av en man, som älskade rättfärdigheten för mycket. I en saklig ton, vilken endast accentuerar lidelsernas styrka, berättas den hemska historien om hur Kohlhaas går under, därför att han hellre föröder sitt och andras liv än viker en tum från sin rätt. Han är en välboren hästhandlare på Luthers tid, som blir illa behandlad av en slyngel till adelsjunker. Andras tröghet eller falskhet och hans egen halsstrarrighet driver Kohlhaas att till sist ta rättvisan i egna händer…
Den lugna relationen av hur en människa steg för steg drivs mot undergången, till synes av ganska tillfälliga yttre händelser men i själva verket i kraft av en hemskt obönhörlig logik, för tanken till Kafkas Processen. Det är ingen överdrift att kalla Michael Kohlhaas ett mästerverk.”
Sven Linnér

”Om berättelsen om hästhandlaren som blev upprorsman och mordbrännare för att få sin rättmätiga upprättelse kan man inte skriva annat än panegyriskt, den är evigt aktuell med sitt tema som dels är rättens förhållande till moralen, dels individens förhållande till samhället. Och den är berättad på den finaste och objektivaste tyska prosa som finns, ständigt full av konkretion och underbara detaljer, ständigt fri från känsloutgjutelser och ovidkommande kommentarer…
… ett stort mästerverk.”
Åke Janzon

(baksidestext, Prisma 1965)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Vid Havels stränder bodde omkring mitten av 1500-talet en hästhandlare vid namn Michael Kohlhaas, son till en skollärare, en av sin tids mest rättskaffens men tillika mest fruktansvärda människor.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

147

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

ur en gammal krönika

Utgivningstid

Sidantal

145

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

154

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Undertitel

ur en gammal krönika

Utgivningstid

Sidantal

110

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

142

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket

Språk

Ingår i samlingsverket

Originalverk

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket