Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Solstaden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Solstaden är en av Tove Janssons mindre kända vuxenromaner. På gästhuset Butler Arms i den fullkomligt tysta staden S:t Petersburg, Florida, lever några pensionärer en slags science fiktion-aktig tillvaro tillsammans. Deras berättelse handlar om att bli gammal, men ännu mer om vikten av att först bli sig själv. Solstaden är en slags satir om Amerika och hur man behandlar gamla människor. Den utkom första gången 1974.


- - -


Baksidestext av Tove Jansson:

Jag reste genom Amerika, genom Florida, och kom en natt till en stad som var fullkomligt tyst. Nästa morgon var den lika tyst och tom. De öppna verandorna låg i sin grönska med långa rader gungstolar, alla vända mot gatan. Lugnet var nästan hemskt. Och sen begrep jag att staden var en av solstäderna, de gamlas städer där solskenet är garanterat hela året om. Allt är tillrättalagt för vila och ålderdom, obönhörligt och idealiskt.
Jag har kallat staden St.Petersburg men den kunde lika gärna ha ett annat namn. Och lugnt är det inte, där är lika häftigt och äventyrligt som på alla andra platser av jorden. Jag har försökt skriva en bok om att bli gammal. Och beskrivit kärleken mellan två mycket unga och vackra människor som lever i de gamlas stad.
I Amerika, och mycket intensivt just i Florida, reser sig en ny tro på att Jesus kommer tillbaka, nu, i den yttersta tiden, och det är ungdomen som väntar på Hans återkomst. Jag har låtit Bounty Joe vara en av de väntande. Han är vakt på filmskeppet, myteriskeppet Bounty som ligger förankrat i St. Petersburgs hamn.
Hela staden, så som jag upplevde den, är en slags sista strand för uppbrott och ankomst, en öppen möjlighet vart som helst. Solstaden är en älskvärd, fruktansvärd och mycket levande stad.
- Tove Jansson

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I St Petersburg, Florida, där det alltid är varmt och palmesplanader kantar det blåa havet, är gatorna raka och breda och kringgärdar sina hus med lummiga buskar och träd.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

211

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

156

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

191

Förlag

Språk

Utgivningstid

Språk

Översättare