Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sången om den röda rubinen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Norrmannen Agnar Mykles Sången om den röda rubinen från 1956, efterkrigsgenerationens hemliga sexualupplysningsskrift i romanförklädnad, är värd en omläsning. Helt i stil med huvudpersonens hädiska tanke att ersätta Karl Marx' Kapitalet med ett traktat om Kärleken blev den sin tids EROTISKA MANIFEST.

(baksidestext, Bonnier 1995)

- - -

Agnar Mykle är en av de mest kontroversiella författarna genom tiderna i Norge. Sången om den röda rubinen förbjöds 1957, ett år efter att den utkommit.
Rättsfallet som följde blev oerhört uppmärksammat. Mykle och hans förläggare anklagades för att publicera omoraliskt och pornografiskt material. De friades, men boken drogs under en period in från marknaden.
I romanen får vi följa den unge studenten Ask Burlefot under hans tid vid universitetet i Bergen – hans rastlöshet, frustration och sökande leder honom in på en väg fylld av skam, förluster och triumfer. Och det är Asks många möten med kvinnor och detaljrikedomen i dessa skildringar som gjorde boken så uppmärksammad.
Romanen blev en kritikersuccé och sålde stora upplagor där den gavs ut. I Sverige var det en omtalad skandalbok och i USA blev sedlighetsmålet mycket uppmärksammat.
Sången om den röda rubinen är en energifylld, rolig och rörande berättelse om en ung mans väg ut i livet. Den är också en av de stora kärleksromanerna i nordisk litteratur, väl värd sin plats i hyllan bredvid storheter som Den allvarsamma leken.
Denna utgåva har ett nyskrivet förord av Eva Ström.

(Lind & Co, 2016)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

När du i den stilla, folktomma vårnatten viker av från gatan och styr dina steg mot den offentliga parken, när du står framför den höga smidesjärngrinden och lyfter handen för att lägga den på den stora, nötta mässingsklinkan, då sväljer du.
Det kan vara därför att det är natt, ty natten är en förbjuden tid. Som en gammal tjuv vänder du dig omärkligt om och kastar en förstulen blick på husen på andra sidan gatan. Husen sover. I hundra fönster, de flesta med nerrullade gardiner, ser man inte ett öga. Staden sover.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

476

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

346

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.: Bonnier 1958, 1963, 1995, MånPocket 1997, Lind 2016