Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den siste magnaten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Scott Fitzgerald dog av en hjärtattack 1940 vid 44 års ålder innan han avslutat sin mästerliga skildring av Hollywood i sin glans dagar, Den siste magnaten. Trots att Fitzgerald inte kände sig färdig ens med de avsnitt han hann skriva, framstår porträttet av filmproducenten och Hollywood-magnaten Monroe Stahr som hans intensivaste och klaraste. Det är den romanfigur som han gått djupast in i – han levde med honom under tre års tid och förde ständiga anteckningar om honom och hans relationer.
Den siste magnaten har trots sin ofullständighet blivit Fitzgeralds mognaste verk. Den utgör också en minutiös studie av filmindustrin, sedd inifrån, framför allt speglad genom den olycklige store Monroe Stahr – en symbol för den tid då Hollywood var både kommersialismens och konstens Mecka. I skildringen vävs in Stahrs bitterljuva kärlekshistoria, lika dödsdömd som han själv och som det Hollywood som utgjorde hans liv.

(baksidestext, Wahlström & Widstrand 1975)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

193

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

279

Språk