Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Effi Briest

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Framför herrgården, som redan på kurfursten Georg Wilhelms tid bebotts av familjen von Briest i Hohen-Cremmen föll klart solsken över den middagsstilla bygatan, medan åt park- och trädgårdssidan en rätvinkligt tillbyggd sidoflygel kastade en bred skugga. Den föll först över en gång inlagd i rutor med gröna och vita stenflisor och sedan, bortom denna, över en stor rundel, i mitten prydd med ett solur och kantad med Canna indica och rabarberbuskar. Några och tjugu steg längre bort, till riktning och läge alldeles motsvarande flygeln, löpte en kyrkogårdsmur, helt och hållet beklädd med småbladig murgröna, endast på ett ställe avbruten av en liten vitmålad järndörr. Bakom denna reste sig Hohen-Cremmens höga, spåntäckta torn med sin blixtrande, nyss omförgyllda vindflöjel. Manbyggnad, flygel och kyrkogårdsmur bildade en hästsko, som omslöt en liten blomsterträdgård. Vid dennas öppna sida såg man en damm med brygga och fastgjord båt samt, tätt bredvid, en gunga. Dess horisontala bräde hängde på två rep vid vardera sidan mellan stolpar, som redan stodo litet snett. Men mellan dammen och rundeln, halvt döljande gungan, stodo ett par väldiga gamla plataner.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

337

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Niloé, 1968 (2 vol.), Natur och kultur, 1986, 1989.

Utgivningstid

Sidantal

418

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket