Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lördag

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Lördagen den 15 februari 2003 vaknar hjärnkirurgen Henry Perowne före gryningen.

Han går fram till fönstret och ser en skrämmande syn, ett brinnande flygplan på väg in mot London. Är det en terroristattack? Har det att göra med kriget mot Irak som snart ska bryta ut?
Det visar sig dock vara falskt alarm. Men denna händelse blir ett tecken för Perowne. Den lördag som nu börjar blir en mycket speciell dag i hans liv.

Annars är han en lycklig man som njuter av det moderna livet. Han är framgångsrik i sitt yrke, har ett lyckligt äktenskap och två rikt begåvade barn. Denna kväll ska alla träffas till en familjemiddag. Men innan dess tillbringar Henry sin lediga lördag med att stressa runt i staden i diverse mer eller mindre viktiga ärenden. London är igenkorkat på grund av en jättelik demonstration mot kriget. Perowne försöker ta en smitväg med sin bil och bucklar till ett annat fordon. Han råkar i gräl med föraren, en ung, hotfull man vid namn Baxter. Perowne klarar sig undan, men han ser att det är något konstig med denne Baxter. Innan dagen är slut kommer de två att mötas igen – och på ett mycket mera dramatiskt sätt.

Utifrån en koncentrerad berättelse om 24 timmar i en mans liv bygger Ian McEwan en fantastiskt associationsrik roman som skildrar såväl samtiden med krig och terrorism som de allmängiltiga frågorna i en människas liv.

(Ordfront)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

319

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

393

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk