Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En underbar torsdag

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En underbar torsdag är uppföljaren till Nobelpristagaren John Steinbecks Det stora kalaset.

- - -

Med uppenbar lust och glädje har Steinbeck i flera av sina böcker skildrat ett lättsinnigt vagabondgäng vid stillahavskusten. En underbar torsdag är en dråplig historia om dagdrivarna från Hotell Lusasken. De vill muntra upp sin gamle vän doktorn genom att ordna en verklig braktillställning för honom, när han är nedslagen för att hans skötebarn Västra Biologiska anstalten under hans bortovaro utsatts för vanvård. Frisk berättarglädje och humor präglar denna frodiga skildring av en skara tämligen lyckliga människor på livets skuggsida.

(Baksidestext, Forum 1968)

- - -

EN UNDERBAR TORSDAG är slagfärdig, rolig med ett träffsäkert samhällsengagemang. Berättelsen utspelar sig, precis som DET STORA KALASET, i den lilla kuststaden Monterey i Kalifornien, snarlik den stad där författaren växte upp. Mac finns förstås där, den påhittigaste av dagdrivarna i Ungkarlspalatset. Fortfarande är Doc, läkaren och marinbiologen, i centrum för handlingen. Han träffar Suzy, som just fått en plats på bordellen Björnflaggan.

Efter tjugosju år ges EN UNDERBAR TORSDAG ut på nytt i Sverige, i nyöversättning av Einar Heckscher. Nyöversättningen presenteras av Per-Olof Mattsson, som skriver: ”Steinbeck framträder tidigt som kritiker av konsumtionssamhället och dess överdrifter under den tid när USA inträder i shoppingens tidsålder.”

(Lindelöws, 2018)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

När kriget kom till Monterey och till Cannery Row måste alla kämpa med mer eller mindre, på ett eller annat vis. När fientligheterna upphörde hade var och en sina sår.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

301

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

302

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1955. Första upplaga i denna översättning 2018.