Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Du sköna nya värld

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Du sköna nya värld som skrevs redan 1932, är en av de stora, världsberömda framtidsskildringarna. Boken utspelar sig i en avlägsen framtid, där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barnen skapas på mer eller mindre industriell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn. För att hålla människorna på plats tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen Soma.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

En låg, grå byggnad på endast trettiofyra våningar. Över huvudingången lästes orden: ”Inre Londons centralanstalt för kläckning och fostran”, och i en sköld världsstatens motto: ”Gemenskap, identitet, stabilitet”.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

265

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

255

Språk

Översättare

Lisätietoja

[Ny utg.] Lind & Co 2000, 2003.