Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Min Michael

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"En israelisk Madame Bovary" har amerikanska kritiker kallat Hannah, huvudpersonen i denna förtätade äktenskapsskildring. Men där Emma Bovary flyr från sin äktenskapliga tristess in i romantiska äventyr, flyr Hannah till sina egna schizofrena inre djup.
Hannah är gift med en geolog, "min Michael", lugn, trygg, ansvarskännande, en god medborgare, men emotionellt oförmögen att fatta existensen av de djup som Hannah sugs ner i. Vi får följa deras förhållande från första mötet, genom äktenskapet med Hannahs graviditet, deras sons födelse och uppväxt - allt utspelat under ett långsamt sönderfall, Hannahs och äktenskapets. Det är inga stora dramatiska händelser som utspelar sig, och ändå rör sig handlingen framåt med en nästan outhärdligt hårt skruvad intensitet, som ger både språket och skeendet en stark spänning. Hannahs flykt in i sig själv är inte bara en protest mot Michaels fantasilösa jordbundenhet och mot det "maskulina samhället", den är också kulturellt, och därmed politiskt betingad.
Miljön är Jerusalem 1956, en klippig, instängd stad med inhägnade gårdar och gränder som skärmar av människorna från varandra. Staden skildras med en tung inlevelse som gör att den upplevs som en ständigt närvarande tredje huvudperson.
Amos Oz är sin generations mest berömde israeliske författare, 38 år gammal, sedan tonåren verksam på en kibbutz, där han delar sin tid mellan undervisning och författande.

(baksidestext)

- - -

I sin genombrottsroman ”Min Michael” skildrar Amos Oz ett kargt Jerusalem som tynar bort under ett obarmhärtigt vitt ljus. Här träffar litteraturstudenten Hanna geologen Michael. De gifter sig, får barn och för ett stillsamt familjeliv i en våning med utsikt mot gården. Men den traditionella tillvaron plågar Hanna: Michael, barnet, staden – allt känns främmande, långt borta. Och när hon börjar hemsökas av två tystlåtna pojkar från det förflutna drar hon sig undan till en egen värld av undertryckta drömmar, medan äktenskapet och staden långsamt förfaller runt omkring henne.

Med psykologisk skärpa gestaltar Amos Oz en ung kvinnas kamp i en ung nation. Berättelsen rör sig framåt med en dov intensitet – i ”Min Michael” är beskrivningen av Jerusalem lika viktig som den av äktenskapet mellan Hanna och Michael. Romanen utkom för första gången på svenska 1977 och räknas som författarens internationella genombrott. Nu ges den ut i en efterlängtad nyutgåva.

(Bonnier Pocket, 2017)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag skriver därför att de som jag har älskat är döda. Jag skriver därför att som barn var jag mäktig mycken kärlek, men nu håller min makt att älska på att dö bort. Jag vill inte dö.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

276

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

208

Språk

Översättare

Lisätietoja

Bonnier Pocket, 2017

Första publikation

ja

Språk