Sundström, Mikaela

Laddning av bildfilen

Photograph information

© Irmeli Jung

är samma som

Född

Födelseort

Hemort eller -orter

Utbildning eller examen

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

romaner

Typ

bilderböcker

Typ

bilderböcker

Typ

noveller

Biografiska uppgifter

arbetat med bl.a. tv-program för barn (Buu-klubben och drama-manus. Övrig verksamhet: kakor och rappakalja

studier: först litteratur som var roligt men lite för svårt för en gröngöling, senare juridik som inte alltid var riktigt lika roligt. Språk.

Jag har många teskedar som jag fått i bl.a. serieskidningar och olika knattemästerskap. Först som medlem i i LIF. Lappträsk Idrottsförening och senare, under högstadietiden p.g.a. kamrattryck och längtan efter en större värld, i Lovisa Tor. Även medaljer och några glasfat. Som 14-åring deltog jag till och med i de s.k. Silvertrissa-skidningarna, d.v.s FM för juniorer. Min placering var bland de tre sista, så där kammade jag tyvärr noll vad priserna beträffar.
Litterära priser: SLS, Akademens debutantpris 2000)

Smaksaker:

Söta saker, kakor och choklad är aldrig fel. Man kan självfallet sitta ensam på en kobbe och njuta, alternativt trösta sig själv med en och annan pralin i svåra stunder. Men detta till trots, det finns en annan, alltövergripande orsak till den stora genomslagskraft som kakor har haft/har i mitt liv. Vännerna.
Låt mig kort berätta. En vacker våreftermiddag i början av 1990-talet befann sig ett sällskap på Ateneums café. Cafét var ljust och rymligt, tekopparna stora och det bästa av allt; så många kakbitar du orkade äta för 25 mark. (Ja det var en historisk tid). Sachertårta, prinsessdito, ostkaka, gräddbakelser, tiramisu o.s.v. Efter åtta bitar var A mätt, hon hade ätit mest och det var utan vidare henne som servitrisen blängde argast på. Vi övriga hade varit måttliga och gett upp vid sisådär sex, sju bitar. A mådde litet illa (den vällustingen!) men det viktigaste hade skett; kakklubben var bildad. Till klubben, som ingalunda är ett hemligt sällskap utan öppet för vem som helst med det intresset, hör i detta nu cirka åtta personer. Klubben har regelbundna samkväm, ibland med måttliga utsvävningar, ibland med mindre måttliga kakintag. Alkohol och hångel förekommer i regel inte, det är dock inte förbjudet att vara kär. De flesta av de aktiva medlemmarna är skrivintresserade (förutom K som helst tecknar eller stickar). Jag tror i själva verket att litteratur och kakor hör intimt samman. Bägge handlar om lust.

Övrig skrivstimulans: En annan hobby är rappakalja-spelet. Det ultimata är naturligtvis att sammanföra det med kakor och te. Rappakalja är jämförbart med en universitetsutbildning för författare.

Saker och fenomen som väcker irritation:

Irritation är ett svagt ord, det är irriterande med för trånga skor eller formula-referat på tv. Det som däremot gör mig så arg att jag knappt vet till mig är när människan av ren dumhet (lika illa som att göra det av ren ondska)gör idiotiska och naturvidriga saker. Ett exempel: husdjurshållning som inte respekterar liv (nej, jag är inte vegetarian. Jag tror på en plats, uppgift för både människor och djur. Framför allt tror jag på respekt och ödmjukhet).
Ett annat exempel: samma sak, ett snedvridet sätt att förhålla sig till liv, när det gäller medmänniskor.

Idoler: Astrid Lindgren, både för böckerna och samhällsengagemangets skull. Tove Jansson och många, många till.

Mera uppgifter om författarens verk

Har även skrivit filmmanus för barn och deltagit i ett antal antologier.

Skådespel:
Vidare mot vidderna (2001)

Tv-drama:
Linnea och änglarna (FST, 2001)