Sandemose, Aksel

Alternativt namn

Nielsen, Axel

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

noveller

Titel

Typ

noveller

Typ

noveller

Typ

noveller

Typ

romaner

Typ

romaner

Biografiska uppgifter

Aksel Sandemose, född som Axel Nielsen 19 mars 1899 i Nykøbing Mors, Danmark, död 6 augusti 1965 i Köpenhamn, var en dansk-norsk författare som skrev på norskt riksmål (som skiljer sig något från bokmål).
Bild av Aksel Sandemose tagen 1934

Han växte upp i Nykøbing i Danmark. Hans pappa var dansk. Den lilla staden på ön Mors i Limfjorden gav inspiration till mycket av hans författarskap. Han arbetade som sjöman i unga år, vilket även har präglat många av hans verk. Hans mamma var norska och hennes efternamn var "Sandemose". Aksel fick från början sin pappas efternamn och namnet "Axel". Han bytte 1931 själv till sin mors efternamn och den mer norska versionen, "Aksel". Han flyttade till Norge ungefär 1930 och bodde där i Nesodden, en förort till Oslo tills andra världskriget, då han på grund av sitt samröre med motståndsrörelsen blev tvungen att fly till Sverige. Efter kriget flyttade han tillbaka till Norge och bosatte sig i Risør. Efter att både hans son och hustru avlidit flyttade han till Köpenhamn, där han bodde till sin död. Trots att Sandemose både föddes och dog i Danmark räknas han som en norsk författare. Boken Varulven inspirerade Cornelis Vreeswijk till "Felicia". Den handlar om en kvinna som delar sin man med en annan man, som sedan dödas trots sin uppoffring.

Hans sondotter, Iben Sandemose, är i Norge en känd bildkonstnär. Hans son Jørgen Sandemose har skrivit en biografi över honom, i vilken han begår ett karaktärsmord på fadern, som heter "Mannen från Jante". Fadern beskrivs som ett våldsbenäget fyllo.[1]

I romanen En flyktning krysser sitt spor (En flykting korsar sitt spår, 1933) introducerar Sandemose sin idé om Jantelagen.

(Wikipedia)