Lassila, Anna

Laddning av bildfilen

Photograph information

Kuva: Otava

Födelseort

Studieort eller -orter

Hemort eller -orter

Utbildning eller examen

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Övriga verk

Typ

fysiskt verk

Typ

fysiskt verk

Biografiska uppgifter

Anna Lassila föddes 1968 i Kuopio. Hennes nuvarande hemort är Lappträsk.
Utbildning: Fil.Mag., jobbat på sin egen ekologiska lantgård och gjort olika jobb, som har att göra med skrivandel, bl.a. som journalist och timlärare på Helsingfors universitet.
Familj: Gift och har en dotter
Intressen: allt som har att göra med hennes sällskapsdjur; ridning, hundsport, att sköta getter och kaniner.


Tankar om författararbetet

"Min första text publicerades i en stadsdelstidning när jag var 16 år. Det var första och sista delen till en artikelserie, som handlade om invånarna i de ateljébyggnader som staden hade hyrt ut. Jag intervjuade en känd expressionist och det blev ett himla hallå om citeringarna, så på det sättet fick jag genast känna på ordets makt.

Jag har aldrig egentligen "påbörjat en författarkarriär", eftersom jag alltid har skrivit. Att skriva är ett sätt att utforska världen och ett sätt att uttrycka saker, som man inte kan säga på något annat sätt. Man kan beskriva textens struktur och skrivandets alldagliga rutiner, men själva skrivandets betydelse och innehåll förblir öppet, flertydigt och föränderligt. Om jag måste nämna ett för mig viktigt tema, så är det säkerligen skildringen av människolivets mångformighet, ofullständighet och svaghet."

Personliga tankar

Favortiförfattare?

”Mary Gaitskill, Carson McCullers, Alice Munro och Flannery O´Connor. Andra favoriter är t.ex. Louise Erdrich, Edmund White, William Faulkner, Anne Tyler, Anita Brookner, August Strindberg, Jean Rhys och Roddy Doyle. Av de finländska författarna tycker jag speciellt om Tuomas Anhava, Juha Seppälä, Monika Fagerholm, Eeva-Liisa Manner, Riina Katajavuori och Johanna Venho.”

Favoritfilm?

Gummo av Harmony Korine

Viktigast i livet?

Sinnesfrid, dvs. att bibehålla sitt sinne för proportioner

Tankar om hembygden

”Varje dag orkar jag beundra t.ex. molnen och himlens olika färger, som framhävs på ett öppet, böljande åkerfält. Ett gammalt, förmöget, tvåspråkigt jordbruksområde, ett traditionslandskap som har bevarats mycket bättre i Nyland än på övriga ställen i Finland i medeltal.”

/Källa: Östra Nylands hembygdsförfattare