Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Zoli

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Under åren före andra världskriget pågår en grym hetskampanj mot romer i Tjeckoslovakien. Ett helt zigenarfölje tvingas slå läger mitt i vintern på en frusen sjö, omringade av beväpnade soldater. När våren kommer och isen smälter drunknar de en efter en. De enda överlevande är 6-åriga Zoli och hennes farfar. I tonåren börjar hon uppträda som sångerska och för den zigenska traditionen vidare. Hon förälskar sig i en ung engelsman som uppmuntrar henne att skriva ner sina sånger, men när dessa publiceras stöts Zoli bort av sina egna och tvingas ensam fly söderut under svåra umbäranden.

Colum McCanns berättelse om ZOLI är en roman om kärlek och svek, om exil och överlevnad, om vad poesin betyder, om den olösliga konflikten mellan blodsband och individens frihet. På en kristallklar, poetisk prosa ger han oss insyn i romernas traditioner, deras historia och kultur, men ZOLI är framför allt ett oförglömligt, gripande porträtt av en stark, ofattbart hårt utsatt kvinna.

(Bonniers)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Språk

Namn

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

296

Språk

Översättare