Bergspredikan

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Brokigheten och mångfalden i Fridells nya noveller ser ut som en motsägelse. Han är ju känd som en besk kritiker av det moderna arbetslivets
maskinmässighet, som han menar är kränkande för människovärdet. Men när han här gestaltar problemen i levande människor, är de alla särpräglade individer med det myller av särdrag och smådrag, som skänker personlighet och är likriktningens motsats. Likväl: motsägelse innebär det inte. De flesta av de människor som i novellerna gör sina desperata upprorsförsök mot auktoriteter och tingens ordning, har djupast sett resignerat. Så t. ex. spinnaren Martin, vilken efter en kuslig klättring uppför fabriksskorstenen - för att hävda sig inför hustrun, fabrikschefen och kamraterna - håller en bitterhetens bergspredikan. Han är glad att ingen har hört den.
Två av novellernas figurer resignerar inte. Den ena är f. d. fackföreningsordförandens f. d. älskarinna och kamrat från kampåren; hon verkar t. o. m. efter sin död som de kompromissandes sjuka samvete. Den andre är elvaårige skräddarsonen Ivar, som rubb och stubb bekänner sina försyndelser för fadern, som blir så överrumplad och upprörd att han glömmer att utdela smörj och moralpredikan och i stället löser Ivar från hans kors som bespottad grindöppnare.
Det finns humor och medkänsla i Fridells noveller. Med sin konstfärdighet, sitt säkra psykologiska handlag och sin omutliga sanningskärhet hävdar han den ställning Victor Svanberg syftade på i en recension i Stockholms-Tidningen hösten 1950: "Det är farligt att spå, men jag tar risken och spår att Folke Fridell i en snar framtid kommer att räknas som svensk arbetarskildrings klassiker."

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

noveller

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

170

Förlag

Språk