Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Calvinols resa genom världen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Överdådig fantasi, humor som rymmer vass satir, och en uppfinningsrikedom av mindre vanligt slag kännetecknar P.C. Jersilds nya roman. Med den tar han också steget in i en berättarstil med anor från Jonathan Swift och Rabelais - han anpassar deras fantastik och satir till moderna villkor.
Hjälten i romanen, Calvinol, ger sig ut på en resa som liksom föregångarnas ger tillfälle att visa hela världen i en skrattspegel.

Calvinol föds någon gång på sjuttonhundratalet. Legenderna kring hans födelse är lika vittförgrenade och yviga som hans fortsatta leverne. Scenerna växlar oupphörligt och efter till synes nyckfulla lagar. Calvinol deltar i barnkorståget liksom i andra världskriget, som han skildrar i en blandning av fantasteri och makaber humor. Sedan Gustaf II Adolf brutit nacken vid Breitenfeld hoppar han in som hans ersättare vid Lützen. Calvinol ägnar sig åt sin banbrytande immunologiska doktorsavhandling om "Akustiska mikrober" han företar en resa i en diktators jättekropp och botar en annan från en mycket allvarlig, men trivial åkomma.

Den överallt närvarande uppfinningsrikedomen, humorn och den briljanta intelligens som styr förvecklingarna gör "Calvinols resa genom världen" till en av de originellaste svenska romaner som skrivits på länge.

(baksidestext, Bonniers 1965)


Calvinols resa genom världen kom inte för inte att kallas för »1960-talets Gargantua«. Den är djupt inspirerad av Francois Rabelais fabulerande författarskap, och har även ett citat av den store renässansskämtaren som motto: »Vår världsbild är en skepparhistoria.« [...] I korta ordalag är det berättelsen om läkaren, kvacksalvaren, mirakeldoktorn och charlatanen Calvinol som obehindrat rör sig genom tid och rum. Mellan romanens första och sista kapitel ryms elva pastischartade texter författade i flera olika genrer och stilar; texter som spänner från akademisk avhandling och politisk satir till folklig skröna och smutsig realism. [...] Kanske kan man också tolka den som en markör mot det lättsmälta och generaliserande, mot Robbe-Grillets torra anti-absurdism, mot det snålt tilltagna och hårt kontrollerade. (ur Gabriella Håkanssons förord)

P. C. Jersild föddes 1935 i Katrineholm. Cavinols resa genom världen var hans fjärde roman.

(Modernista)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

rövarroman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

211

Förlag

Språk

Lisätietoja

Modernista, 2003