Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Året då Ricardo Reis dog

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Året är 1936, platsen Lissabon. Salazar sitter vid makten i Portugal och är i färd med att bygga upp sin polisstat. Hit återvänder en regntung dag läkaren Ricardo Reis efter en längre tids exil i Brasilien. Han vandrar längs stadens boulevarder och bakgator och betraktar de förändringar som ägt rum under hans bortvaro, han möter människor i arbete och fest, ser förfallet och rädslan, men också det spirande motstånd som växer i förtryckets skugga.
Snart får Reis dock polisens misstankar riktade mot sig. Hans umgänge med den vackra och varmhjärtade hotellstäderskan Lídia är visserligen suspekt, men en svårare nöt att knäcka blir vem den mystiske främling Reis ses tillsammans med under sina vandringar egentligen är. Att det rör sig om vålnaden av den store poeten Fernando Pessoa kan den polisman som följer Reis som en lökluktande skugga knappast ana.

Året då Ricardo Reis dog är en rik och mångbottnad roman, full av poetiska och filosofiska blinkningar. Men man behöver inte vara kännare av Portugals politiska historia eller litterära guldålder för att njuta av José Saramagos sällsamma berättarkonst: detta är också på många sätt en gammaldags roman, på samma gång symbolisk och stillsamt humoristisk, absurd och fylld av dialoger, möten och fängslande människoöden.

(text från bokomslaget)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Här upphör havet och jorden tar vid. Det regnar över den bleka staden, flodens vatten rinner grumliga av dy, strandängarna står översvämmade.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

381

Språk

Översättare