Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

All livets härlighet

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I sina båda romaner om pigan Stina Pihlgren och hennes olycksöde tar Alice Lyttkens oss med bland adel, präster, borgare, bönder och egendomslösa i 1700-talets Sverige.

I Fader: okänd hade sjuttonåriga Stina varit piga på Ekelunda slott i Sörmland. Där hade husbonden-greven förfört henne och hon hade fött ett barn. Efter det hade hon blivit körd på porten och är när andra delen, All livets härlighet, börjar på väg till Stockholm där hon fått städsla som barnpiga. Hon får slita ont och blir illa behandlad.

Stina Pihlgrens öde visar tidens brist på humanitet, inte minst mot ogifta mödrar. De flesta av hennes medsystrar i samma omständigheter gick under. Stina for också illa men Alice Lyttkens låter oss få uppleva en liten solskenshistoria. Som hon själv säger: "Har man skrivit en bok som handlar om det djupaste elände och den grymmaste orättvisa känns det skönt för författaren att ge den ett slutackord i dur. Man fäster sig så lätt vid en och annan av figurerna i en roman under det att man avskyr andra. Stina tycker jag mycket om och har därför inte hjärta att låta henne gå till botten, något som tvivelsutan skulle stämma bättre med den tidens förhållanden."

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse från 1700-talets senare del

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

281

Förlag

Språk