Läsning för barn

Typ

sagor, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Zachris Topelius samlade småningom hela sin omfattande sagodiktning i storverket Läsning för barn, inalles åtta band (1865-96).
I detta urval ur Läsning för barn ingår flera av de mest lästa och älskade - Stjärnöga, Hallonmasken, Havskonungens gåva, Sampo Lappelill - men också några mindre vanliga, som den dråpliga historien om Myran som for till doktorn. Här finns prov på sagor med självbiografiskt stoff, som Valters äventyr och Fästningen Hjälteborg, och på historiskt inspirerade sagor som Tomtegubben i Åbo slott.
Även om Topelius' sagor speglar sin tids och sin upphovsmans ideal och värderingar, är deras dragningskraft på nya generationer obruten. De har bevarat sin friska ombedelbarhet, berättarglädjen, den medryckande stilen, spänningen, fantasin. De bär sagans sanna kännetecken, oberoende av tid och rum.
Sagorna är illustrerade av JAG Acke, Albert Edelfeldt, Albert Engström och Venny Soldan-Brofeldt.

(baksidestext)


Innehåll:

Unda Marinas fotspår
Sikku
Lasse liten
Havskonungens gåva
Jungfru Marias nyckelpiga
Tomtegubben i Åbo slott
Fästningen Hjälteborg
En lärd gosse
Rida ranka
Valters första äventyr
Sampo Lappelill
Hallonmasken
Tuttemuj
Pikku Matti
Stjärnöga
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

sagor av Zachris Topelius

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

185

Förlag

Språk