Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det lilla helgonet ; Augustes död

Typ

romaner
samlingsverk
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det lilla helgonet
är berättelsen om en pojkes uppväxtår vid fattiggatan Rue Mouffetard i Paris, om hur han går oberörd och oförstörbar genom en rännstenstillvaro. Hans hela värld är kvarteret där han bor: folklivet på Rue Mouffetard, den frodiga, rödblonda modern, brodern Vladimir, fräck och outgrundlig, systern Alice, blond och lättsinnig, de äventyrslystna tvillingarna. Långsamt och stillsamt bryter han sig ut ur miljön och blir målare. En av världens stora, antyder Simenon.
"Det lilla helgonet är säkert Simenons bästa roman. Det finns något dröjande och ömsint i hans saklighet och detaljrikedom som säger att han måste ha tyckt om att skriva den."
Kerstin Ekman i Aftonbladet

Augustes död
Konflikten i Simenons berättelse om Auguste Matures död är den urgamla, klassiskt franska - dödsfall, pengar, arv - men transporterad till vår egen nutid: kvarteren runt Paris hallar, där solstrålarna letar sig ner i de smala prången och gatorna fram på morgonsidan fylls av jordens doftande rikedomar. Man bokstavligen känner den mustiga, varma atmosfären i gamle Augustes restaurang, där sorlet och cigarröken stiger efter den goda middagen, skinkor och korvar garnerar taket och Auguste själv går och konverserar bland borden.
"... den har kriminalromanens spänning kring problemet vart den gamles pengar egentligen tog vägen och den har den beska smaken hos satiren när den berättar om hur hycklad sorg kan vara och hur verklig däremot bitterheten över grusade förhoppningar är."
Göteborgs-Posten

(baksidestext)
Tidigare utgivna som separata volymer: Det lilla helgonet (Bonnier, 1966), Augustes död (Bonnier, 1967)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar