Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Du tronar på minnen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Du tronar på minnen" är den tredje och avslutande delen i den romansvit kring Trettioåriga kriget där man får följa Svärdsjöpojken Mats Bengtssons öden och äventyr under växlande krigslycka.

Kriget har pågått i drygt tio år för svenskarnas del när romanen börjar, tio år av nöd och död, pest och hunger och barbari och vidskepelse, och det har satt sina spår i sinnena på dem som överhuvudtaget överlevt.

I centrum för handlingen står Johan Baner, svenskarnas snillrike och hetlevrade generalissimus. Rune Pär Olofsson låter oss följa geniets gradvisa sönderfall, med allt vad det innebär för hans omgivning.

Här växer också den fagra kroatiskan Ursulas roll ut till överraskande dimensioner, och hennes öde får sin gripande och skrämmande final, allt medan Mats sitter fängslad för påstått förräderi och inte kan ingripa.

Kriget och våldet drabbar också på olika sätt Bengt Präst, marketentaren Simon, Styrvålt och Beata, de färgstarka personerna man lärt känna i de tidigare romanerna i serien.

Romanen slutar med Johan Baners död och begravning 1641, då Mats får följa generalens likfärd åter till Stockholm. Ändå är detta ingen "tung" bok. Befängda och roande, dråpliga och kusliga händelser avlöser varann, och Rune Pär Olofsson förstår att stegra spänningen ända till bokens sista rad, då Mats Bengtsson står ensam på Skeppsbron efter tolv långa krigsår på kontinenten.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en roman kring Trettioåriga kriget

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

312

Förlag

Språk