Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Missgärningen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Missgärningen är en skakande skildring om hur fattigdom och umbäranden, isolering och primitiva levnadsförhållanden känslomässigt kan avtrubba och brutalisera människan. I likhet med Linnéa Fjällstedts tidigare romaner bygger också denna på dokumentärt material. I en mängd rättegångsprotokoll har hon följt huvudpersonernas öden och konstaterat att verkligheten, som så många gånger förr, överträffar dikten.
Händelserna utspelar sig vid gränsen mellan Sverige och Norge och tiden är tidigt 1900-tal. Agata, Efraim och deras två minderåriga söner lever på det ensligt belägna Tjälantorpet, där de tidvis ger nattlogi åt förbifarande. Men besöken har glesnat och det går rykten om att "folk kommer bort på torpet". När en passerande arbetare spårlöst försvinner blir de två makarna misstänkta för mord.
Kraftfullt och med stark inlevelseförmåga skildrar Linnéa Fjällstedt hur familjen successivt bryts ner av pressen utifrån, hur deras inbördes förhållande blir alltmer känslolöst och ångestladdat och hur de oundvikligen går sina oblida öden till mötes.
Vi får här möta en ny sida av Linnéa Fjällstedts författarskap - dramatiken är dock hämtad från de karga ödemarkerna i norr, som hon har så starka band till. Och sakkunskapen om den miljö och de människor som hon skildrar är lika imponerande som alltid.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

174

Förlag

Språk