Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ske min vilja

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I den här romanen återvänder Barbara Winckelmann till den östnyländska herrgård som hon så livfullt skildrade i Krona av järn (1992)

1900-talets första årtionden kännetecknas av starka sociala spänningar såväl i storpolitiken som mellan bönderna och ”Baron”. Torparlagen är fortfarande oavgjord, på herrgården råder gamla feodala tänkesätt.

Allt detta iakttar sonen Michael, som i berättelsens början är tolv år gammal. Medan systrarna får gå i skola i stan hålls Michael kvar på gården. Han är ju inte riktigt som de andra, har svårt med både läsning och skrivning. Mest umgås han med Höns-Linas dotter, en udda person också hon.

Med Michaels ögon får vi följa med händelserna på gården; slagsmål på logen, hästar som fölar, påskceremonier, kontroverser mellan gårdsfolk och herrskap. Småningom börjar Michael på egen hand läsa böcker och vinner med tiden också sin stränge fars respekt och kärlek.

Barbara Winckelmann har i sina romaner ofta ställt sig på de svagas sida. Berättelsen om Michael är gripande och trösterik.
(Text på omslag)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

279

Språk