Guldhår

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Mika Waltari framträder denna gång som romanförfattare i miniatyrformatet, med fem mästerliga berättelser. Var och en av dem är laddad med sin säregna atmosfär, och tillsammans sträcker de sig över en bred skala från tragedi till komedi. Det är underhållande berättarkonst i toppklass.
Titelberättelsern skildrar en kvinnas ödesväg från förskjutet barn till tragisk mörderska - ett passionerat livsöde återgivet med kallhamrad stramhet men med en gripande underton av sviken ömhet och livsförtvivlan.
I "En ö av is" ger Mika Waltari ett konstnärsporträtt med skakande hänsynslöshet och skärpa - ett genis brustenhet och en ung flickkas kort uppflammande sista kärlek förenas till ett drama, även det hållet i strama tyglar av en virtuos berättare.
Den tredje novellen, "Månlandskapet", är ytterligare en fängslande kvinnostudie, men därutöver en finstämd skildring av en svunnen ungdomstid, med en mjukhet och balans som verkningsfullt kontrasterar mot de båda första berättelsernas hårdpolerade yta och skärande chocker.
I de två sista novellerna möter man komediförfattaren Mika Waltari i högform. Den otroliga och tragikomiska karikerade tidsstudien från undergångens dagar i en balkanstat, och den älskvärt fjolliga bankinteriören från efterkrigsårens Helsingfors försvarar båda sin plats med glans i denna femklöver av verkligt läsvärda historier.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

En ö av is ; Månlandskapet ; Början till slutet ; Pariserslipsen

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

311

Förlag

Språk