Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I dag, Herre!

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Alla som tycker illa om att uppröras av böcker vill jag varna för den här boken. Den kan garanteras uppröra varje mänskligt hjärta som äger förmågan till medkänsla och ärlig självrannsakan."
Varningen kom från Dorothy Canfiel Fisher i företalet till Native Son (1940; sv. övers. Son av sitt land, 1943), boken som förde det tämligen okända löftet Richard Wright till bestsellerlistornas topp och skakade Amerikas samvete.
Minst lika upprörande är Wrights postumt utgivna "Lawd, Today!", som här för första gången utkommer på svenska. Den är otäck nog att ställa anspråk på läsarens medkänsla och anklagande nog att väcka hans självrannsakan.
"I dag, Herre!" är fylld av skräck, spänning och våld men saknar både hjälte och bov. Huvudpersonen är posttjänstemannen Jake vid huvudpostkontoret i Chicago. Den yttre handlingen är mindre intressant än den plågsamma intensitet varmed läsaren tvingas följa en fattig postis genom en lång rad av förödmjukelser, hat och omedvetet självförakt.
Fördummande slit, meningslös brutalitet och billiga orgier är skeendets trista yta. Inunder skakar en stor och hjälplös vrede.
Den långa dagen i Chicago hade varit outhärdlig för Jake, för läsaren, antagligen också för Wright själv, om författaren inte hade unnat Jake några glimtar av tröst. Jake har tre kamrater - den hektiske Slim med tbc'n, den godmodige Bob med sin gonorré och storätaren Al.
Dy fyra niggrerna - de kallar varandra så - stöttar upp varandra i ett kamratskap i galghumorns tecken. Deras umgängeston är glättigt rå, blasfemisk, fantasirik och fröjdefull, en tunn och hårt spänd yta över skräcken och grådasket. Mitt under deras vilda snack kan det märkliga hända att läsaren blir påmind om den antika körens ödestyngd.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

276

Språk

Serie