Säkert till sommaren

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”VAD är livet?” frågar Gert sin vän ”författare” i bokens sista novell. Och vännen svarar: ”För det första strid. Strid och motsats och polaritet. Man mot man, man mot kvinna, kvinna mot kvinna, rik mot rik och rik mot fattig, vit mot gul, röd mot rättrådig, öst mot väst.” Men livet är inte bara motsatser: ”Du känner inte enbart stridslust, utan också kärlek och medlidande, rentav en längtan att införlivas med din motsats och bli den.”
Detta kraftspel mellan motsatser och mellan strid och försoning dominerar människoskildringen i Sivar Arnérs noveller. Framför allt utformar han konflikter mellan man och kvinna med en verklighetskonst som med samma osvikliga skärpa målar sinnenas hetta, känslolivets värme, moraliskt ansvar. Variationer av erotiska teman ges med en finstämd grundton av resignation i ”Den bleka våren”, med sensuell realism i triangeldramat ”Cyklamen”, med jordisk livsnärhet och överjordiska perspektiv i den långa berättelsen ”Julnatt”.
Sin vassa kvickhet låter Sivar Arnér spela i ett centralt Stockholmspanorama, på en gång satir och personlig deklaration, med mångfasetterad belysning över människans villkor. Men novellsamlingen rymmer också suggestiva, drömliknande fantasistycken med realistisk grund eller bakgrund: ”Rädsla”, ”Det är någon som skrattar”, där konflikterna fördjupas och klarnar till mystisk livstolkning och kosmisk helhetssyn.
”Säkert till sommaren” visar Sivar Arnér på höjden av hans konst. Det är en vittomspännande samling av till största delen opublicerad novellistik, buren av eggande intelligens, fantasifullhet och en sanningssträvan som varken viker för det för högsta eller för det längsta i nutidsmänniskans liv.

(baksidestext, Bonniers 1954)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

272

Förlag

Språk