Kaos

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kaos är skriven 1919. Året innan hade Pär Lagerkvist givit ut en trilogi enaktare med titeln Den svåra Stunden. Tre år tidigare, 1916, diktsamlingen Ångest. Tillsammans med Edith Södergrans dikter från samma år blev detta den moderna, orimmade diktens debut i Sverige det som många inte räknade som poesi. Ångest, Den svåra Stunden, Kaos det var inga bästsäljande titlar och böckerna såldes också dåligt. Men de blev märkvärdigt uppmärksammade.

Kaos. En talande titel på boken, också för den 28-årige författarens eget liv just då. Boken består av flera delar som åtminstone författaren ansåg hängde ihop. Först en enaktare, Himlens hemlighet, sedan mästerstycket i svart humor Den fordringsfulla gästen och några ytterligare prosatexter som Jag lämnar denna cirkusföreställning, följda av några av hans mest kända dikter: Det är vackrast när det skymmer och Vem spelar i natten.

Bokens tema: Varför lever vi? En fråga författaren skulle fortsätta att ställa hela sitt liv.

(Atlantis, 2001)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

97

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny utg. Atlantis, 2001

Ingår i samlingsverket

Namn

Originalverk