Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Påfågeln och andra sagor

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
sagor, samlingar
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Det försiggår underliga ting på gården ute på det franska slättlandet, där Delphine och Marinette - "den minsta, som också var den blondaste" - bor med sina föräldrar. Det mesta sker bakom ryggen på dessa, vilket nog är lyckligt för deras själslugn. Barnen och djuren bildar ett solidariskt block, som troget står varandra bi när risbastun eller slaktarkniven hotar, och först då gården får besök av en exotisk gäst, panterhonan från Indiens djungler, får föräldrarna vara med i leken - för en kort tid. Stor blir deras förvirring när flickorna och djuren, imponerade och inspirerade av respektive en något äldre kusin från staden och en vacker påfågeln från det närbelägna slottet, inleder en energisk bantningskur, varvid den skönhetstörstande grisen står för den oväntade sluteffekten.
Att Marcel Aymé själv haft mycket roligt när han skrev ned dessa sagor, kan man inte missta sig på - han ger sin underfundiga fantasi och sin dubbelbottnade satir fritt spelrum. Och man har svårt att tänka sig den läsare som, vilken ålder han än må tillhöra, kan undgå att leva med i och tjusas av "Påfågeln och andra sagor", som boken fått heta i sin svenska upplaga.

En sagobok - för barn och för vuxna

(baksidestext, Wahlström & Widstrand, 1954)
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Språk
Utgivningstid
Sidantal
171
Förlag
Språk
Översättare
Illustratör