Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Monstret

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Monstert - Ismaïl Kadarés bild av den häst grekarna smugglade in i Troja med hjälp av Odysseus list. Så besegrades staden över en enda natt. Men i Monstret skildras det mytomspunna kriget på ett annorlunda sätt än hos Homeros. Männen som lever inuti monstret upplever tiden före, under och efter Trojas fall i ett evigt kretslopp. Isolerade från omvärlden väntar de på en krigssignal som får monstret och dem själva att på nytt våldta och skända en stad, ett folk. Samtidigt förvandlas monstret till en lastbil och det antika Troja till en modern storstad.
Sköna Helenas svek, Paris och Menelaos svartsjuka kamp som enligt myten får förödande följder, återspeglas i studenten Gents och Lénas kärlek och flykten från hennes tilltänkte brudgum. Men det handlar också om ett mycket större svek: politikers och diktatorers förljugenhet och korruption som under falska förespeglingar drar in ett helt folk i krig.

Som en mytisk saga, realistisk samtidsskildring och skrämmande framtidsvision är Ismaïl Kadarés Monstret en svidande uppgörelse med politiskt förtryck världen över. Samtidigt skildrar han människans mest ömkliga men också mycket mänskliga egenskaper som driver henne till handlingar som inte kan försvaras men kanske förlåtas.

(baksidestext)
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Språk
Undertitel
[roman]
Utgivningstid
Sidantal
185
Språk
Översättare