Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Monstret

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Monstert - Ismaïl Kadarés bild av den häst grekarna smugglade in i Troja med hjälp av Odysseus list. Så besegrades staden över en enda natt. Men i Monstret skildras det mytomspunna kriget på ett annorlunda sätt än hos Homeros. Männen som lever inuti monstret upplever tiden före, under och efter Trojas fall i ett evigt kretslopp. Isolerade från omvärlden väntar de på en krigssignal som får monstret och dem själva att på nytt våldta och skända en stad, ett folk. Samtidigt förvandlas monstret till en lastbil och det antika Troja till en modern storstad.
Sköna Helenas svek, Paris och Menelaos svartsjuka kamp som enligt myten får förödande följder, återspeglas i studenten Gents och Lénas kärlek och flykten från hennes tilltänkte brudgum. Men det handlar också om ett mycket större svek: politikers och diktatorers förljugenhet och korruption som under falska förespeglingar drar in ett helt folk i krig.

Som en mytisk saga, realistisk samtidsskildring och skrämmande framtidsvision är Ismaïl Kadarés Monstret en svidande uppgörelse med politiskt förtryck världen över. Samtidigt skildrar han människans mest ömkliga men också mycket mänskliga egenskaper som driver henne till handlingar som inte kan försvaras men kanske förlåtas.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

185

Förlag

Språk

Översättare