Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ludviksbacke

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Herman Bang (1857-1912) var en av Nordens viktigaste författare omkring sekelskiftet 1900. Hans särpräglade prosa tycks för varje generation läsare upplevas som alltmer fascinerande och märklig. Intresset för Bang är ständigt tilltagande.
Bang gav ut Ludvigsbacke år 1896. I centrum för handlingen står Ida Brandt, sjuksköterska på en psykiatrisk klinik i Köpenhamn. En stor del av romanen skildrar hennes förflutna och berättelsen återger hennes romantiska hågkomster av den idylliska barndomen på den jylländska herrgården ”Ludvigsbacke”. Vuxenlivet är emellertid mer komplicerat. Både i förhållande till den bittra modern och den opålitlige älskaren måste Ida Brandt utöva alltmer avancerade former av bedrägeri – inte minst självbedrägeri – för att klara sig.

I Danmark är Ludvigsbacke ansedd som Herman Bangs främsta roman. Berättartekniskt är romanen den kanske bästa representanten för Bangs så kallade sceniska eller impressionistiska berättarstil. Berättarstilen kan upplevas som objektiv och avskalad, men också lågmäld och känslig för detaljer och nyanser. Denna stil och ton passar perfekt för ett porträtt av en stillsam, fundersam och försiktig landsortsmänniska som Ida Brandt. Den objektiva och i en mening kyliga berättarrösten låter läsaren enbart ana det bråddjup som göms i karaktärens inre.
Detta är den första upplagan av Ludvigsbacke på svenska. (Booklund)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

254

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk