Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Med floden mot väster

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Efter striderna vid Blå Bergens gräns valde svensken Claes Beehren att stanna i det indianska paradiset Attique, flödande av lönnsirap och skönt beläget vid en fiskrik flod. Nu har förhållandena ändrats. I denna bok, som är en fristående fortsättning på Vid Blå Bergens gräns, finner vi lenaperna ständigt hotade till livet av hatiska gränsbor.
Nej, paradiset ligger mycket längre västerut. Den lilla lytta Mijini, en av Beehrens indianska hustrur, får efter ett misslyckat självmordsförsök gåvan att skåda in i framtiden, och det är på hennes inrådan som lenaperna färdas med floden mot väster.
Sällan har så mycket spänning pressats in mellan ett par bokpärmar. Kriget i början, då indianerna sitter i träden och spejar ner på röda och gröna soldater som ringlar fram i en ångande dal, scenen då gränsbor knäcker benen i Beehrens kropp, hans räddning med herrnhutarnas tältvagnståg på väg till fristaden Delaware, den djupt mänskliga berättelsen om hur han söker rädda vita vänner undan sina lenapers blodtörst, färden utför den dimmiga Mississippi för att få hjälp av fransmännen i Nouvelle Orleans, hans insats som sändebud och spion i stormakternas spel om Nya världen, de blodiga fejderna och de ömma kärleksäventyren - allt läser man med samma andlöshet. Man förälskar sig i Beehrens indianskor, man känner djup sympati för den försupne, målande prästen Lidenius, man njuter av naturskildringen... Kort sagt, Med floden mot väster bekräftar intrycket att Linderholm är en äventyrsförfattare av högsta klass, med sällsynt förmåga att kombinera djup historisk lärdom och lössläppt fantasi.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

377

Språk