Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Änkan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Änkan heter Maria Spore, hon är femtiofem år och professorsfru i Uppsala. Nu har hon plötsligt mist sin man; ett stort och dominerande inflytande har försvunnit ur hennes liv. Hon är ensam, ovan att leva och försvarslös mot giriga anförvanter.

Så hänger något som med ens förändrar hela hennes tillvaro. Välutrustad och vital kastar hon sig ut i livet med rikt utvecklat sinne för dess goda sidor - en kvinna som hörs och syns och samtidigt en hämndens ängel gentemot dem som gjort henne illa.

"Änkan" är en spännande och underhållande roman, som samtidigt ger rik sysselsättning åt eftertanken. Under berättelsens glittrande och luxuösa yta döljer sig en historia av helt annat slag, där Sven Delblanc rör vid de djupaste problem: Hur skall människan utan Gud kunna leva sitt liv, hur skall hon klara sig i en värld där den allomfattande fadersauktoriteten inte längre finns?

(Baksidestext, Bonniers 1988)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Jag blev mycket förskräckt.
Rummet var tomt, tyckte jag först, bländad, en tomhet i blåvitt sken från lysrören i taket. Men sängen stod kvar med ett förvridet lakan, ett linneskynke, annars tom, och bortom huvudändan satt en skötare i vit jacka, vita byxor, vita träskor, en ung man, blond, nästan vithårig, böjd över något han läste.
Han gav mig en blick.
- Han är inte här, sa han.
Alla maskiner och apparater, slangar, nickel och glas, allt var borta ur rummet, sängen tom, lysrör, bländande, blåvitt ljus. Inga fönster mot yttervärlden, snarare som en grotta, en förvaringslokar för en död kropp, innan den förs till obduktion.
Han är inte här, det visste jag redan, men som ett fartyg på havet hade jag ännu riktning och rörelse i kroppen, jag kunde inte hejdas bara av ord.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

281

Språk