Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Trädgården

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"När hela ens värld är en trädgård, mellan skogen och sjön, mitt inne i inlandets svårmodsskönhet, då blir det också en vördnadsbjudande och vidunderligt vacker värld, där den som är liten känner sig ännu mindre. Gåtorna får man klara upp, en för en, och några blir aldrig lösta."
Så säger Gund von Numers i denna sin nya bok, där vi träder in i barndomsminnenas förtrollade trädgård, fulla av hemliga tecken och under. Det är en i alla avseenden försvunnen värld som här kärleksfullt lyfts upp i ljuset, de finlandssvenska inlandsfamiljernas i början av seklet. Idyllen är spartansk och full av revor och utanför grindarna lurar redan katastrofen - "skarp som nagaikasmällar ligger politiken över och under allting". Men för barnet doftar allt av underbar, löftesrik morgon, med även gråten infogad i ett paradisiskt oskuldsmönster.
Smärtsamt livserfaren insikt och drömmens hela oförbätterliga magi möts i TRÄDGÅRDEN, ger oförliknelig fyllighet åt det nostalgiska perspektivet. Som studie i uppväxandets stora mysterium hör detta till de förblivande verken.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

179

Språk