Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sjukhusdagbok

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sjukhusdagbok är en bok om vardagen på ett mentalsjukhus. Det är en bok om ensamhet, tristess, nedslitning och monotoni och samtidigt en bok om flykten från ett hårdhänt samhälle in i anstaltsrutinens kluvna trygghet. Inger Granholm berättar konstlöst och rakt om sig själv och sin kamp mot den förlamande hospitaliseringen, om den märkliga form av vård som mest liknar förvaring under förödmjukande omständigheter. Men hon berättar också om glimtar av gemenskap och positiva mänskorelationer som stundom uppstår mellan patienter eller i utvalda fall mellan patienter och personal. Inger Granholms stillsamma rapport från en värld som har omgetts av så mycket mystifikation, är ett viktigt inlägg i debatten om mentalvårdens former och innehåll. (Baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Tio sover i samma rum,
tio måste det bara.
- tre sover tysta
- två snarkar hårt
- fem kan inte sova
trots sömnpillerna
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

111

Förlag

Språk