Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fem knivar hade Andrej Krapl

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En ung hjältinna från en lerig by i Österbotten som bara går rakt ut i världen. En man vid namn Andrej Krapl som har en psalmbok och fem knivar och ger dem ifrån sig. En jägare som blir jagad. Och Eve, Eve med det vita håret.
En neoskräckromantisk utvecklingsroman om lust och längtan, om att överge, lämna och ta sig bort - men också om att återvända.

(Söderströms)


I Fem knivar hade Andrej Krapl lämnar den 16 åriga Alisa skolan och sitt hem för att bege sig ut på en resa som tar henne långt bort frånhemmet, och kyrkbänken under vilken plastkassen med knivarna och fotbollskorna blev kvarglömda. Fem knivar hade Andrej Krapl är en roman som beskriver ett tema som alls inte är nytt, en ung persons resa ut i världen och frigörelsen från hemmet. Samtidigt som Alisas resa känns tung och tidvis smärtsam att följa med så finns insikten om "man kan vända om och gå tillbaka". Allt detta är så klokt och skickligt skrivet och jag måste hålla med de entusiastiska recensenterna - Mikaela har verkligen sin egen röst. Samtidigt är romanen också tidstypisk och jag tycker mig se likheter med nordiska författare som Jan Kjærstad och Vigdís Grímsdóttir. Författare som skriver en litteratur där individualism, genus och kroppsligheten betonas.

(Ord i tiden)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Längst uppe på det högsta kyrktaket blänker det, blixtrar till i det vassa järnet.
Det är kyrktakets kors som skär som en kniv genom molnen och solstrålarna där uppe.
Hon lutar pannan mot det svala fönstret. Motorn går, det känns rakt in i hjärnan genom det darrande fönsterglaset. Kanske rakt in i hjärtat också.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

291

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

259

Språk