Georgsgatan ; Henriksgatan

Typ

samlingsverk
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Henrik Tikkanens Brändövägen 8 - "första delen i en historia som lär att den som inte vill se framåt och inte kan se bakåt bör se upp" - slog ner som en bomb i finlandssvenskheten år 1975. I de fyra följande delarna fortsatte han förtjusa, förarga och förskräcka med avslöjanden om borgerligheten.
Adressvitens två sista delar, Georgsgatan (1980) och Henriksgatan (1982) går från det mycket personliga till det offentliga, från den cancer som blev Tikkanens död år 1984 till hans skarpa öga på samhället. Hans aforistiska, kristallklara stil både roar och understryker att tiden håller på att ta slut.
De tre tidigare delarna i Tikkanens adressvit, Brändövägen 8 Brändö Tel. 35, Bävervägen 11 Hertonäs och Mariegatan 26 Kronohagen utkom i en samlingsvolym år 2006.

... framför allt blir man på något underligt sätt berörd i sitt innersta.
Kaj Hedman, Österbottningen

(Söderströms)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

113, 132

Språk